EGE SULARININ AKDENİZ’E KARIŞTIĞI YER; KNIDOS

  • Tarih : 17 Şubat 2024
  • Yazar : eminekaraoglu

Knidos kurulduğu yer muhteşem olan antik kent demek…

Knidos harikulade bir gün batımı demek…

Knidos rüzgar demek…

Knidos Ege sularının Akdeniz’e karıştığı yer demek…

Knidos denizin dibinde yer alıyor. İhtişamlı deniz feneri göz kamaştırıyor. Kenti gezmeye başlayıp ilerlediğinizde hafif hafif yükseliyor olduğunuz nokta. Deniz bu sayede çok daha güzelleşiyor, manzara insanın ömrünü uzatıyor.

Knidos, hakkında uzun uzun yazılar yazılması, her açıdan ayrı ayrı fotoğraflanması gereken bir antik kent aslında. Eski çağlarda önemli bir ticaret ve kültür sanat merkeziymiş. Arkeolojik olarak çalışmaların hala devam ettiği bu antik kentten birçok eserin yurtdışına kaçırıldığı iddia ediliyor. Büyük hevesle aranılan Knidos Afroditi ya da Çıplak Aphrodit diye adlandırılan Afrodit Heykeli ise hala bulunamamış. Atinalı heykeltıraş Praksiteles’in mermerden yaptığı heykel, dünyadaki ilk çıplak kadın heykeli olduğundan önem taşıyormuş. Pranksites, İstanköy Adası sakinleri için iki Afrodit heykeli yapmış. Bunlardan birinde tanrıça figürü örtülüyken diğerinde tanrıça çıplakmış. Ada sakinleri, çıplak heykeli almak istemeyince heykel Knidos şehri tarafından alınmış ve şehrin en yüksek terasına yerleştirilmiş.

Günümüzde heykel yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında hala bulunamamış. Kimilerine göre heykelin Bizans imparatoru Theodosius döneminde İstanbul’daki Lausus Sarayına götürüldüğü ve orada kaybolduğu kimilerine göre ise antik kentten çalındığı söyleniyor. Örneğin; Knidos Aslanı, British Museum’un en kıymetli yerinde sergilenmekteymiş.

Knidos’un girişinde küçük bir antik tiyatro var, tiyatronun durumu oldukça iyi ve biraz ilerleyince sağlı sollu sütunların yer aldığı liman caddesini gözüküyor. Bu antik liman size uçsuz bucaksız hayaller kurmanız için adeta yardım ediyor. Arazinin ortasında ise Dionysos Tapınağı yer alıyor.

Datça’nın en ucunda yer alan bu antik kente ulaşmak için kullanılan yol epey virajlı ve dar. Ayrıca o kadar rüzgarlı ki saçlarınız rüzgarda ahenkle dans etmekle kalmıyor kıyafetleriniz ütüleniyor. Knidos’ta insanı büyüleyen şeylerden biri de gün batımı. Eğer Knidos fenerine doğru tırmanır ve gün batımını şarap eşliğinde tırmandığınız noktadan izlerseniz şüphesiz ömrünüze ömür katmış olursunuz.

Kim bilir belkide aranan Knidos Afroditi çok yakında bulunur…

Knidos’la ilgili merak ettikleriniz yada eklemek istedikleriniz varsa yorumlarda buluşalım.